Capcanele din spatele accidentelor rutiere cu pietoni

16.04.2015 08:03

De multe ori, pietonii traversează strada prin locuri nepermise, şi nu puţine au fost cazurile în care s-au produs adevărate tragedii. Mulţi pietoni merg pe principiul „el este şofer, trebuie să mă ferească“. Însă odată ce ajungi în spital cu picioarele rupte sau cu capul spart, nu prea mai contează. În plus, pietonii care traversează la voia întâmplării, trebuie să ştie că pot fi daţi în judecată şi obligaţi să repare maşina pe care au avariat-o.

Traversarea neregulamentară a pietonilor, este printre cauzele principale de producere a accidentelor rutiere.

Anul trecut, nu mai puţin de 21 de persoane şi-au pierdut viaţa pentru că au traversat prin loc nepermis. În 2014 s-au produs 282 de accidente pe fondul traversării neregulamentare, 36 de persoane au ajuns la spital în stare gravă şi alte 234 au fost rănite uşor. Statistica nu este mai „roz” nici anul acesta: de la începutul anului au fost înregistrate 44 de accidente rutiere cu această cauză.

Mare atenție la mica înțelegere.

Fenomenul traversării prin loc nepermis este, însă, unul mult mai complex. Într-o primă situaţie, se poate întâmpla ca persoana care a fost lovită de maşină să refuze, pe loc, transportul la spital sau anunţarea Poliţiei şi să facă „o înţelegere” cu şoferul. Deşi nu sunt vinovaţi de producerea accidentului, mulţi conducători auto se panichează şi acceptă să-i dea victimei bani. Poliţiştii, însă, avertizează că această practică este una nefericită, mai ales că marea majoritate a victimelor vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, la spital.

„În situaţia în care un conducător auto produce un accident rutier din cauza traversării unui pieton prin loc nepermis, există cazuri în care, la solicitarea pietonului, cu toate că şoferul nu este vinovat de producerea evenimentului, acesta din urmă este de acord să plătească victimei la faţa locului o sumă modică ca şi despăgubire. Ceea ce nu ştiu conducătorii auto este faptul că, de cele mai multe ori, pietonul se prezintă la unitatea spitalicească, fără ca acesta să ştie că spitalul va anunţa Poliţia Rutieră. În aceste cazuri, recomandăm conducătorului auto să sesizeze serviciul 112, iar în condiţiile în care victima părăseşte locul accidentului, şoferul se poate deplasa la Serviciul Rutier, unde nu i se va întocmi dosar penal pentru accidentul rutier şi unde i se va consemna doar o declaraţie”, a precizat inspectorul principal George Munteanu, şeful Biroului Accidente din cadrul SR Constanţa.

Cu alte cuvinte:

Dacă victima nu se prezintă la spital ori la Poliţie, şoferul care se adresează Serviciului Rutier nu păţeşte nimic, ci doar dă o declaraţie. Însă dacă victima se prezintă la unitatea spitalicească spunând că a fost lovită de un autoturism, şoferului i se va reţine şi infracţiunea de părăsirea locului accidentului, care se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani. În plus, în ultima situaţie, şoferului i se va reţine permisul de conducere.

Victimele pot fi trase la răspundere...!

Multe dintre persoanele care traversează neregulamentar nu ştiu faptul că, în caz de accident rutier, proprietarul maşinii sau societatea de asigurări se poate întoarce împotriva lor...!

„Există un risc corespunzător şi pentru pieton, în condiţiile în care şoferul uzează de o asigurare facultativă, au fost şi există situaţii în care societăţile de asigurare s-au întors cu pretenţii împotriva pietonului care a traversat prin loc nepermis, pentru recuperarea cuantumului reparaţiilor maşinii. Astfel, pietonii care traversează prin loc nepermis pot ajunge să răspundă, pe cale civilă, pentru avariile provocate autoturismului în cauză”, conchide poliţistul.

Anul acesta, principalele zone cu probleme le constituie străzile Soveja şi Şoseaua Mangaliei, dar şi bulevardul Tomis.