Nu vă lăsați păcăliți de infractori, prin metoda „accidentul”...!

30.03.2015 10:21

Fetiță convinsă să dea toți banii din casă.

Înșelătoria prin metoda „accidentul“ este aplicată adaptat, de la caz la caz, de către escroci.       O fetiță din Constanţa fost convinsă de un astfel de individ să îi dea toți banii și bijuteriile părinților.

După ce au distrus grupul care a făcut zeci de victime în județul Constanța, prin metoda „accidentul“, poliţiștii au depistat noi cazuri ale țeparilor. După ce, inițial, se știa doar de persoane vârstnice care au fost contactate telefonic și convinse să plătească sume mari de bani pentru rezolvarea problemelor unor rude, ancheta a scos la iveală aspecte noi. O fetiță de doar 10 ani a fost păcălită prin aceeași metodă, de un necunoscut.

Luna trecută, copila a răspuns la un apel venit pe telefonul fix. Un bărbat care s-a recmandat a fi de la Poliție i-a spus că mama și tatăl său au făcut un accident grav. Ca să scape, l-au pus pe el să sune și să vorbească cu ea, să îi dea toți banii și bijuteriile din casă, că știe unde sunt. Speriată, fetița nici nu a stat pe gânduri. A adunat tot ceea ce era de valoare prin casă și s-a dus să se întâlnească cu respectivul. Mai târziu, când părinți au venit acasă, și-au dat seama că a fost vorba de o înșelătorie. Prejudiciul a fost de aproximativ 2.000 de lei.

Campanie în școli

Pentru a preveni un val de victime, așa cum s-a întâmplat în cazul bătrânilor, polițiștii constănțeni au demarat o campanie de informare în școlile din județ. Oamenii legii le explică copiilor metodele și stilul folosit de cei care practică astfel de țepe. În majoritatea familiilor, pentru părinți nu este nicio problemă pentru ca cei mici să răspundă la telefon, mergând pe ideea că nu are cine să sune decât cineva cunoscut, iar tocmai pe acest aspect mizează și infractorii.

Reamintim că, la începutul acestei luni, poliţiștii constănțeni au reușit să destructureze o grupare din care făcea parte și o suspectă însărcinată, totul fiind condus din Penitenciarul Galați, de către un individ condamnat la închisoare. Prejudiciul total se ridică la câteva sute de mii de lei, fiecare victimă fiind convinsă să plătască zeci de mii de lei. Mai nou, infractorii se dau procurori D.I.I.C.O.T. Săptămâna trecută, mai mulți primari din județul Vrancea au fost sunați pe telefoanele fixe ale instituțiilor de astfel de false persoane oficiale. Respectivii au cerut edililor, sub pretextul anchetării unor fraude informatice, datele de pe cardurile bancare personale.

Mare atenție...!

Sursa: Cătălin SCHIPOR

Citiți și acest articol:

Nu vă lăsați păcăliți de infractori, prin metoda „accidentul”...!

Trăim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar să încercăm, pentru binele nostru, să evităm pe cât posibil să ajungem victime ale răufăcătorilor. Înșelăciunea ca și tâlhăria, prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât persoanei ( victimei ), cât şi patrimoniului acesteia.

Pentru prevenirea înșelăciunilor prin metoda „accidentul”, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi apeluri telefonice, de la persoane care pretind că ar fi ( avocat, procuror, poliţist sau medic ), și prin care vă anunță că o rudă a dumneavoastră ( fiu, fiică, ginere ), au fost victimele unor accidente rutiere şi au nevoie de bani pentru intervenţii medicale urgente, sau au fost reţinute de polițiști pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora, ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor de circulaţie.

Să nu daţi curs solicitărilor de a transmite bani, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

Poliţia Română vă recomandă:

- verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin numerele de telefoane mobile;

- dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

- nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Mare atenție și la metoda ,,fiscul”...!