Nu vă lăsați păcăliți de infractori, prin metoda „accidentul”...!

23.03.2015 13:52

Trăim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar să încercăm, pentru binele nostru, să evităm pe cât posibil să ajungem victime ale răufăcătorilor. Înșelăciunea ca și tâlhăria, prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât persoanei ( victimei ), cât şi patrimoniului acesteia.

Pentru prevenirea înșelăciunilor prin metoda „accidentul”, poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi apeluri telefonice, de la persoane care pretind că ar fi ( avocat, procuror, poliţist sau medic ), și prin care vă anunță că o rudă a dumneavoastră ( fiu, fiică, ginere ), au fost victimele unor accidente rutiere şi au nevoie de bani pentru intervenţii medicale urgente, sau au fost reţinute de polițiști pentru săvârşirea unor astfel de fapte grave (cu victime decedate), iar sumele de bani reprezintă onorariul acestora, ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse în urma accidentelor de circulaţie.

Să nu daţi curs solicitărilor de a transmite bani, în ciuda reacţiei emoţionale de moment.

Poliţia Română vă recomandă:

- verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin numerele de telefoane mobile;

- dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

- nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, a realizat un filmuleț pe această temă, venind în sprijinul campaniei "Nu te lăsa păcălit...!", derulată de Ministerul Afacerilor İnterne, prin İnspectoratul Judeţean de Poliţie al Judeţului Sibiu.

 

Pentru vizionare, dați click pe linck: 

https://www.facebook.com/video.php?v=590706827697101

 
Mare atenție și la metoda ,,fiscul”