Cine suportă cheltuielile de spitalizare ale victimei
Nu vă împăcați cu cel vinovat de producerea accidentului...!
Foarte mulți nu știu că în caz de accident rutier, cheltuielile de spitalizare și recuperare, nu sunt suportate de CAS ( Casa Natțonala de Asigurări de Sănătate )...! Cheltuielile vor fi suportate de către societatea de asigurare, unde cel vinovat de producerea accidentului are încheiată polița RCA.
Încazul în care victima se împacă cu cel vinovat de producerea accidentului, toate cheltuielile vor fi suportate de către victimă, iar în caz de deces, de rudele acestuia.
Urmările unui accident rutier cumplit.
Spitalul a cheltuit un miliard de lei pentru o victimă.
• Suma uriașă cheltuită de spital pentru un singur pacient, a fost recuperată abia după patru ani
• Pacienții din aceste categorii, primesc gratuit servicii medicale, iar spitalul are de așteptat hotărarea definitivă a instanțelor
Un accident rutier cumplit a avut urmări tragice.
Victima a stat zile întregi în spital, în secțiile de Chirurgie și Anestezie și Terapie İntensivă. Medicii din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din İași, au depus toate eforturile pentru a-i salva viața, însă deznodamântul a fost unul nefericit. Cu toate acestea, din bugetul unității spitalicești, s-a alocat aproximativ 100.000 lei, ceea ce a însemnat în jur de un miliard de lei vechi. După cinci intervenții chirurgicale, în cazul pacientului s-a declarat decesul. Au trecut aproximativ patru ani până în momentul în care spitalul a recuperat cheltuielile de spitalizare. Valoarea totală a serviciilor medicale a stârnit numeroase reacții, avocații celui vinovat de producerea accidentului rutier solicitând în numeroase rânduri deconturi detaliate pentru fiecare serviciu medical și cu privire la tratamentul administrat pe durata spitalizării.
Acesta nu este un caz singular, însă reprezintă cea mai mare sumă pe care spitalul a reușit să o recupereze după finalizarea unui proces. Sunt sute de cazuri, procese în derulare în care Spitalul Sf. Spiridon İași s-a constituit parte civilă pentru a recupera cheltuielile de spitalizare. În această categorie se încadrează și pacienții fără asigurare medicală, victime ale agresiunilor.
"Sunt cazuri în care recuperăm cheltuielile de spitalizare chiar și după patru sau cinci ani. Este cazul pacienților care au suportat o vătămare corporală sau victimelor din accidentele rutiere. Ca spital ne constituim parte civilă și așteptăm să se pronunțe o hotărare definitivă pentru a fi achitată contravaloarea serviciilor oferite de spital. Ne este solicitat decontul serviciilor medicale și numarul zilelor de spitalizare. Este o procedură anevoioasă și de cele mai multe ori, executorii sunt cei care se ocupă de debitori. Până în prezent pot spune că cea mai mare sumă recuperată a fost de un miliard de lei vechi în cazul unui pacient care a fost victima unui accident rutier. Acest lucru s-a concretizat abia după patru ani", a precizat ec. İoan Barliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon İași.
Sunt și cazuri în care parțile se împacă în baza unei înțelegeri și ambele tabere uită de cheltuielile de spitalizare. În această situație se găsește și Spitalul de Neurochirurgie, unde ajung cei agresați sau cei cu traumatisme severe din accidente rutiere.
Ca urmare a împăcării între cel vinovat și victimă, nemaiexistând speța, societatea de asigurari nu mai plătește cheltuielile, acestea fiind suportate de victimă...!
Legea 95/ 2006 actualizată a reformei în sănătate
Art. 313
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.